Tekstil

Strikkedesign

Jeg har siden 2011 laget en del strikkedesign for firmaet Norwegian Spirit AS. Her er et lite utvalg av klær jeg har designet.

Uten navn

2

3

 

Nålebinding

Nålebinding er den teknikken som ble brukt før strikking og hekling var oppfunnet. Strikking kom ikke til Norge før på slutten av 1600- tallet, og selv etter det fortsatte man å nålebinde i hvert fall fram til 1900. Men selve teknikken har vært i bruk i midtøsten / Egypt allerede på 300- tallet, og i Peru fra rundt år 0.

IMG_0235

 

Jeg har rekonstruert votter fra 1700- tallet både fra Historisk Museum i Bergen og Hardanger Folkemuseum.IMG_0087               Disse vottene er fra Hardanger Folkemuseum

IMG_0231            Og her er min rekonstruksjon, tilpasset min hånd.

Jeg holder kurs i nålebinding for grupper på 4 – 8 personer. Ta kontakt på mail: textiltorunn@gmail.com  for mer info.

 

Bunad og folkedrakt

Jeg har en hardangerdrakt som jeg fikk til konfirmasjonen, og den gamle skjorta fra 1926 var nå blitt så tynnslitt at den måtte byttes ut. Jeg burde også sy meg et nytt skjørt (dås).

Dette førte meg inn i et par år med graving og fordypning i gammelt bunadsmateriale fra Hardanger.  Hardangerdrakten gjennomgikk store endringer i løpet av 1800- tallet, og en del eldre draktdeler gikk ut av bruk. Jeg fant ut at jeg ville skape meg en drakt basert på materiale fra perioden 1790- 1820.

 

Den grønne vesten (opplut) på bildet er etter en eldre modell, litt bredere på skuldrene og med ulike kantebånd rundt armer og front. Legg merke til det vevde beltet og blokktrykte forkleet, dette er litt «nedkledd» i forhold til når jeg bruker den med perlebelte og hvitt forkle med hardangersøm.

Jeg har strikket sjonaleistar på pinne 1,25, sydd meg jakke, og ikke minst: laget et skjørt med utgangspunkt i et som henger på Hardanger folkemuseum. Skjorte ble laget etter et fotografi av gammel skjorte fra Røldal.

 

 

De beste kildene er originalmaterialet på Hardanger folkemuseum, men boka «Bunader i Hordaland» har også vært til god hjelp, med de nøyaktige forklaringene og oversikt over bevart materiale.(Universitetsforlaget. Skriftnemda for bunader i Hordaland)

bunader i hordaland Den er desverre utsolgt fra forlaget, og det er ikke planer om nytt opplag. Biblioteket i Bergen har 4 eksemplarer, og i en periode var en av bøkene til konstant fornying hos meg.

 

langabelte

Denne drakten på Hardanger folkemuseum har jeg hentet en del materiale fra. På sikt håper jeg å veve meg et tilsvarende langabelte som dette.